Site Overlay

Invriezen, hoe doe je dat?

Invriezen, zo doe je dat

Invriezen is meer dan alleen een handige manier om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Het is een bewaarmethode voor landuriger bewaren, en een bewaarmethode die bijdraagt aan onze moderne levensstijl. Stel je voor, seizoensgebonden groenten en fruit het hele jaar door beschikbaar, of je favoriete gerechten altijd binnen handbereik zonder dat je dagelijks hoeft te koken.

Invriezen, in de context van voedselbewaring, is het proces waarbij de temperatuur van voedsel wordt verlaagd tot onder het vriespunt van water (-0°C of 32°F), wat de activiteit van enzymen die bederf veroorzaken en de groei van micro-organismen aanzienlijk vertraagt. Dit proces helpt voedsel voor een lange periode te bewaren zonder significante veranderingen in voedingswaarde, textuur of smaak.

Wanneer voedsel wordt ingevroren, verandert het water in het voedsel in ijskristallen. Hoe sneller dit vriesproces plaatsvindt, des te kleiner zijn de gevormde ijskristallen. Kleinere ijskristallen beschadigen celstructuren minder dan grotere, wat resulteert in een betere textuur van het voedsel wanneer het ontdooid wordt. Dit is waarom snelle invriesmethoden, zoals blast freezing, populair zijn in de commerciële voedselproductie.

Vuistregels voor het invriezen

Groenten

Groenten invriezen begint met een goede voorbereiding. Veel groenten hebben baat bij blancheren voordat ze worden ingevroren. Dit is een kort kookproces waarbij groenten enkele minuten in kokend water worden ondergedompeld en vervolgens in ijskoud water of ijswater worden afgekoeld. Dit proces helpt om de kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden.

Zorg ervoor dat je groenten droog zijn voordat je ze invriest. Vries ze in op een bakplaat, zodat ze niet aan elkaar vastkleven. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een diepvrieszak of -bak.

Je kunt de groenten natuurlijk ook goed droog deppen en vervolgens direct in een diepvrieszak of diepvriesbak doen om in te vriezen.

Kruiden

Kruiden kunnen ook heel goed ingevroren worden. Het beste is om ze fijn te hakken en in ijsblokjesvormen met een beetje water of olijfolie in te vriezen. Op deze manier behouden ze hun smaak en zijn ze makkelijk te gebruiken in diverse gerechten.

Vlees en vis

Als je vlees, of vis koopt om in te vriezen, kies dan voor vers en vries het zo snel mogelijk in. Verpak vlees en vis in porties en zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de kwaliteit van het vlees. Waarom in porties invriezen? Daarmee voorkom je dat je niet het hele pak nodig hebt, dit dus moet ontdooien, en een deel terug doet in de vriezer. Vlees of vis dat ontooit is, kun je namelijk niet nogmaals invriezen. Verpak je het dus niet in porties die je nodig hebt, zal het vaker voorkomen dat je een deel niet nodig hebt en dus kunt weggooien.

Gekookt of gebakken vlees en vis kan ook worden ingevroren. Zorg ervoor dat het vlees volledig is afgekoeld voordat je het invriest. Portioneer het in maaltijdgroottes die handig zijn voor jou. Het blijft dan wel in de regel wat korte houdbaar in de vriezer.

Gerechten

Bijna alle bereide gerechten kun je invriezen. Lasagne, soepen, stoofschotels en zelfs rijstgerechten doen het goed in de vriezer. Zorg ervoor dat je deze gerechten goed afkoelt en luchtdicht verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Is ingevroren net zo gezond als vers?

Ja, ingevroren voedsel kan net zo gezond zijn als vers voedsel, en soms zelfs gezonder, afhankelijk van de omstandigheden waaronder het wordt geoogst en ingevroren. Het proces helpt essentiële voedingsstoffen te behouden, waardoor ingevroren groenten, fruit, vlees en vis vaak vergelijkbaar zijn met hun verse tegenhangers in termen van voedingswaarde.

1. Voedingsbehoud

Deze bewaarmethode conserveert voedingsstoffen effectief op het moment van verwerking. Veel voedingsmiddelen worden ingevroren direct nadat ze zijn geoogst of verwerkt, wat betekent dat ze hun piek in versheid en voedingsstoffen behouden. Vitamines zoals C en B zijn gevoelig voor warmte, licht en lucht, maar ingevroren bewaren minimaliseert het verlies van deze gevoelige voedingsstoffen tijdens opslag.

2. Vermindering van voedselbederf

Vers voedsel kan snel bederven, vooral als het niet onder ideale omstandigheden wordt bewaard. Tijdens het bederfproces kunnen belangrijke voedingsstoffen afbreken. Invriezen daarentegen “pauzeert” dit bederfproces, waardoor voedingsstoffen langer behouden blijven.

3. Beschikbaarheid van seizoensproducten

In een vriezer bewaren maakt het mogelijk om seizoensgebonden producten het hele jaar door te consumeren. Dit betekent dat je zelfs in de winter toegang hebt tot een breed scala aan voedingsstoffen die anders alleen beschikbaar zouden zijn tijdens specifieke seizoenen.

4. Minder toevoegingen

Verse producten kunnen soms conserveringsmiddelen bevatten die worden toegevoegd om de houdbaarheid op de plank te verlengen. Ingevroren producten hebben daarentegen vaak geen toevoegingen nodig, omdat het vriesproces zelf als conservering dient.

5. Flexibiliteit in portiegrootte

bovendien stelt het je in staat om precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt, wat verspilling vermindert. Dit betekent dat je de voedingsvoordelen kunt maximaliseren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het snel gebruiken van het voedsel voordat het bederft.

Kritische kanttekeningen

Hoewel ingevroren voedsel veel voordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat niet alle ingevroren producten gelijk zijn. Voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het product voor het werd ingevroren en de methode van invriezen. Ook kan de textuur van sommige voedingsmiddelen veranderen bij het ontdooien, wat voor sommige mensen minder wenselijk kan zijn, hoewel dit de voedingswaarde niet noodzakelijkerwijs beïnvloedt.

Voorkom vriesbrand

Vriesbrand kan de smaak, textuur en voedingswaarde van je ingevroren voedsel aantasten. Het gebeurt wanneer voedsel dat in de vriezer wordt bewaard, uitdroogt als gevolg van blootstelling aan koude, droge lucht. Gelukkig kun je een aantal stappen ondernemen om vriesbrand te voorkomen en de kwaliteit van je ingevroren voedsel te behouden.

  • Zorg ervoor dat voedsel volledig luchtdicht wordt verpakt voordat je het invriest. Gebruik kwalitatieve diepvrieszakken, plastic folie, aluminiumfolie of speciale vacuümverpakkingen om luchtcontact te minimaliseren. Hoe minder lucht rond het voedsel, hoe lager het risico op vriesbrand.
  • Bij het verpakken van voedsel in diepvrieszakken, knijp zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je deze verzegelt. Je kunt ook een rietje gebruiken om de laatste lucht uit de zak te zuigen voordat je de zak helemaal sluit.
  • Niet alle verpakkingen zijn geschikt voor het invriezen. Gebruik materialen die specifiek bedoeld zijn voor de vriezer; deze zijn dikker en meer bestand tegen temperatuurverschillen, waardoor ze je voedsel beter beschermen tegen uitdroging en lucht.
  • Zorg ervoor dat je vriezer altijd op een constante temperatuur van -18°C of lager staat. Schommelingen in temperatuur kunnen vriesbrand bevorderen, dus het is belangrijk dat de temperatuur in je vriezer stabiel blijft. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de verpakkingen in de vriezer is om een goede luchtcirculatie te bevorderen. Een overvolle vriezer kan leiden tot ongelijke koeling en temperatuurschommelingen.
  • Hoewel invriezen de houdbaarheid van voedsel verlengt, is het geen onbeperkte oplossing. Zelfs goed verpakt voedsel kan uiteindelijk last krijgen van vriesbrand als het te lang wordt bewaard. Volg de richtlijnen voor maximale opslagtijden voor verschillende soorten voedsel.
  • Houd een logboek bij van wat je invriest, inclusief de data. Probeer voedsel dat het langst in de vriezer zit, eerst te gebruiken. Dit rotatiesysteem helpt om oudere items te gebruiken voordat ze kans krijgen op vriesbrand.
  • Kistvriezers zijn vaak beter in het behouden van een constante temperatuur dan staande vriezers, vooral bij het openen van de deur, omdat de koude lucht beter in de vriezer blijft.

Hoe lang kun je eten bewaren in de vriezer?

De bewaartijd van ingevroren eten varieert. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Groenten en fruit: 8 tot 12 maanden
  • Rauw vlees (afhankelijk van het type): 4 tot 12 maanden
  • Gekookt of gebakken vlees: 2 tot 6 maanden
  • Bereide gerechten: 2 tot 3 maanden

Hoe ontdooi je ingevroren voedsel?

Het veiligst is om voedsel langzaam in de koelkast te ontdooien. Je kunt het ook in koud water plaatsen, waarbij je het water elke 30 minuten ververst, of als laatste optie in de magnetron met de ontdooifunctie.

Voor de snelle trek kun je veel ingevroren gerechten direct vanuit de vriezer koken. Voeg gewoon wat extra kooktijd toe om te compenseren voor het niet ontdooien.